Skip to main content

Jesenné Tatry 2011

O tom, že jeseň v horách - a to dokonca v slovenských najvyšších horách - nemusí byť len sychravá, upršaná a šedivá sme sa presvedčili počas uplynulého víkendu spolu so Zuzkou, mojimi kolegami a kamarátmi. Výhľad na všetky svetové strany, boľavé nohy a opálené tváre sú toho dôkazom.
Väčšina z nás už skúsenosti s Tatrami mala, avšak aj tak sme to s túrami nechceli príliš prehnať (v pondelok predsa len treba ísť opäť do práce). Ako jedného z najlepších kandidátov na túru sme vybrali tatranskú klasiku - Rysy
Rysy
Ubytovanie na Štrbskom plese nám zabezpečilo pohodlný ranný začiatok túry, nakoľko sme na izbu prišli už v piatok večer. V sobotu okolo osmej sme už šľapali po ceste na Popradské pleso. Túto cestu pozná snáď každý, kto podnikal nejakú tú túru do Tatier. Ako každá túra na Rysy aj táto bola vďaka nádhernému počasiu masovou akciou. Húfy ľudí sa hrnuli strminou na Chatu pod Rysmi, o vrchole ani nehovorím. V momente keď sme dorazili na vrchol to na ňom vyzera skôr ako na bidle, na ktoré si chce sadnúť priveľa vrabcov.
Slobodné kráľovstvo Rysy

Nie je sa však čomu čudovať, výhľad v takýchto dňoch je naozaj užasný, či už na ostatné tatranské štíty alebo na poľskú stranu (Morskie oko, ...). Jedine Nízke Tatry boli zahalené v oblakoch. S pomocou prísediaceho českého turistu sme na vrchole spoznali všetky podstatné tatranské končiare (je dobré stretnúť niekoho takéhoto na vrchole).
Gerlach

Nevýhodou tejto túry je podľa mňa najmä to, že jediná cesta späť (na Slovenskú stranu) je možná po tej istej ceste akou ste prišli, toto robí zostup trošku ubíjajúcim - a bolo to poznať aj na nás.
Sedlo Bystrá
Po celkom namáhavej túre na Rysy, sme prvý večer zvažovali, ktorá túra by bola vhodná na deň druhý - pôvodným plánom bola trasa z Popradského plesa po tatranskej magistrále na Batizovské a Velické pleso. Avšak odchod zo Štrbského plesa sme chceli zvládnuť do tretej hodiny poobede, takže sme sa rozhodli pre trasu - Vodopád Skok, Kozie pleso, Capie pleso, Sedlo Bystrá, Vyšné Wahlenbergovo pleso a popod Solisko až na Štrbské pleso.
Tatranská trávička

Počasie opäť nesklamalo a tak sme mali možnosť kochať sa po opustení pásma kosodreviny nádherným výhľadom na Štrbské pleso a takisto Nízke Tatry. Nasledovalo ešte prudké stúpanie do sedla Bystrá, kde sme sa jedným krokom prehupli do doliny Wahlenbergovho plesa. Ihneď sa nám naskytol ďalší nádherný výhľad na masív Kriváňu a takisto Západných tatier.
Pleso nad Skokom

Nasledovalo už len klesanie skalnatou mesačnou dolinou, miestami trochu demotivujúce, po výhľadoch, ktoré sme zažili len pár minút späť. Takto sme pomali prechádzali všetkými pásmami vysokohorskej prírody, behajúc pohľadom po okolitých svahoch, či sa nám nepodarí zbadať niekde medzi skalami poskakovať nejakého kamzíka (Zuzka tvrdila, že tu minule kamzíky boli!).
Stúpanie do sedla Bystrá

K Štrbskému plesu sa nám podarilo prísť v poriadku, pohromade a dokonca vo veľmi dobrom čase, takže sme všetci spokojní začali baliť, upratovať a chystať sa na únavnú cestu späť do Brna, ktorú nám našťastie spríjemnila zastávka na haluškách u Zuzkiných rodičov v Žiline - fantázia.

Comments

Tomik said…
Paradni akce stejne jako report :)

Diky za oboji a doufam, ze to nebylo naposledy :)
Výlet to byl perfektní. Hezké shrnutí.

Popular posts from this blog

Servant (Design Pattern) in Java - example

The servant design pattern - or better idiom is used to provide the functionality (methods) to some group of objects. This functionality is common for all these object and therefor should not be repeated in every of these classes. The object, which should be served is passed to the method of servant as a parameter. All the served objects should implement common interface - in this particular example IMovable interface. Also the type of argument passed to the servand method is of type IMovable . The servant in this example is used to move objects from one position to another. In real life application these methods should change the position of object in small steps so that the final change would look like smooth movement (animation). In my servant method, only some message are printed instead for demonstration. IMovable interface: package com.shimon.servant; import java.awt.Point; /** * Movable interface * @author shimon * */ public interface IMovable { public void setPos

Java Crate (design pattern/idiom) example

Another example, based on example explained in the book "Navrhove vzory" (Design patterns) from Rudolf Pecionvsky . I have re-made this example just to somehow get more familiar with this design pattern (or better idiom). The "crate" is used to store the set/list of object in one place, so that the moving (passing) these objects is easier. The example from the book is very easy, and helps to understand, how this design pattern could be applied to som very usefull application (e.g. day planner) Code example: package com.sim.crate.common; import java.util.ArrayList; import java.util.List; import java.util.ListIterator; /** * The Day Plan class demonstrates the usage of crate to create simple day plan, with items that do not collide. * @author shimon * */ public class DayPlan { private final List actions = new ArrayList (); /** * Tries to add an item to the day plan with entered start, end time and duration. Returns true, if * the try was successf

Hrebeňovka Nízkych Tatier za 4 dni

Nízke Tatry som ešte do nášho presunu do Žiliny a následneho sťahovania do Brna poznal z našich pohorí asi najlepšie. V dobe keď som ešte žil v Brezne ma myšlienka hrebeňovky príliš nenadchýnala, predsa len som to mal všetko za domom (takže tam môžem ísť kedykoľvek :). Ako to už ale väčšinou býva, človek si uvedomí čo mal, až keď to stratí - našťastie to nebola v tomto prípade žiadna tragická (či trvalá) strata, a tak sme sa spolu s Lukášom a Maťom rozhodli využiť tohoročné nádherné letné počasie na prechod z Telgártu na Donovaly po červenej značke a teda po hrebeni. Kto nechce čítať ďalej a chce si pozrieť len fotky, nech pokračuje tu .   Vstávanie, cestovanie a ostrý štart Jednou z koplikovanejších otázok, bola práve otázka presunu zo Žiliny na Telgárt. Túru je potrebné začať čím skôr a preto do úvahy prichádzali len asi 2 spoje z Banskej Bystrici s prestupom v Brezne. Každopádne to pre nás znamenalo nastaviť si budík na 3:15, aby bolo reálne stihnúť autobus o pol šie